Arvostelut

Eliina Mäkiranta Quartet – Jää

Pentti Ronkanen/ KESKISUOMALAINEN

Helsinkiläinen Eliina Mäkiranta on nuori pianisti, jonka koulutus on raudanluja. Takana on niin pianopedagogin tutkinto kuin Sibelius-Akatemian jazz-osaston maisteriuskin. Mäkiranta on soittanut laulaja Ira Kaspin yhtyeessä, ja nyt on ensimmäisen oman levyn aika. Esikoiselleen Mäkiranta on koonnut erinomaisen, ilmavalla svengillään briljeeraavan yhtyeen. Pisin kokemus jazzhuipulta on basistiApe Anttilalla, saksofonisti Jussi Kannaste ja rumpali Ville Pynssi ovat nuoremman polven johtavia tekijöitä.

Levy on pistetty kvartetin nimiin, mutta puolikas levystä on lyyrisissä tunnelmissa viihtyvää pianotriomusiikkia ilman Kannastetta. Yhtye ei muutenkaan puske yhtä tasaista putkea, vaan hengähdystilaa järjestetään mukavasti niin basisti Anttilan kuin rumpali Pynssinkin soolo-osuuksilla. Studioon on saatu luotua kiitettävän rento jamihenki.

Mäkirannan sävellykset eivät kuitenkaan ole mitään hätäisiä sutaisuja improvisoijien pohjaksi. Pianisti hallitsee kokonaisuutensa hienosti, sekä saksofonisvengien että pianomeditaatioiden sävelmateriaali on koukuttavaa laatua. Vaihtelu ei ole hajanaisuutta, vaan molempi on tällä kertaa parempi.

Leave a Reply

Name *

Web Site